Τα σφραγίσματα δοντιών είναι μια συνηθισμένη διαδικασία που χρησιμοποιείται για την επιδιόρθωση δοντιών που έχουν καταστραφεί από την τερηδόνα. Όταν αφεθούν χωρίς θεραπεία, οι κοιλότητες μπορεί να εξελιχθούν σε μεγαλύτερα και πιο σοβαρά προβλήματα που θα μπορούσαν να απαιτήσουν θεραπεία του ριζικού σωλήνα ή ακόμα και εξαγωγή του προσβεβλημένου δοντιού.
Διατίθενται διάφοροι τύποι γεμισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του αμαλγάματος αργύρου (ένα μείγμα υδραργύρου και άλλων μετάλλων), της πορσελάνης, της σύνθετης ρητίνης και του χρυσού. Η επιλογή του υλικού εξαρτάται από την έκταση της τερηδόνας, τη θέση της κοιλότητας και την προτίμηση του οδοντιάτρου σας.
Το ασημένιο αμάλγαμα είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα υλικά για την κατασκευή γεμίσματος επειδή είναι εξαιρετικά ισχυρό και ανθεκτικό. Ωστόσο, είναι επίσης πολύ ακριβό και μπορεί να μην είναι τόσο ελκυστικό για ορισμένους ασθενείς όσο άλλα υλικά πλήρωσης, όπως οι σύνθετες ρητίνες στο χρώμα των δοντιών.
Τα σφραγίσματα στο χρώμα των δοντιών ταιριάζουν με το χρώμα των φυσικών δοντιών σας, έτσι θα φαίνονται εντελώς φυσικά όταν χαμογελάτε. Είναι πολύ δημοφιλή σε ασθενείς που θέλουν ένα γέμισμα που είναι ουσιαστικά αόρατο. Αν και ορισμένα υλικά είναι ισχυρά και ανθεκτικά, δεν υπάρχουν μόνιμα σφραγίσματα δοντιών. Αυτές οι αποκαταστάσεις δεν διαρκούν για πάντα και μπορεί να χρειαστούν αντικατάσταση μετά από μερικά χρόνια.
Πώς λειτουργούν τα γεμίσματα;
Η τερηδόνα συμβαίνει όταν τα οξέα από την πλάκα επιτίθενται στο εξωτερικό στρώμα των δοντιών σας, που ονομάζεται σμάλτο. Χωρίς σωστό βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις, αυτό το σμάλτο μπορεί να διαβρωθεί, εκθέτοντας το δόντι σας σε βακτήρια που παράγουν οξύ.
Μόλις η τερηδόνα διεισδύσει στο σμάλτο, σταδιακά θα αποκολληθεί στην περιβάλλουσα δομή του δοντιού σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει ένα σφράγισμα για την αφαίρεση της σάπιας περιοχής πριν γίνει μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη.
Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μια κοιλότητα μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως θεραπεία ριζικού σωλήνα ή εξαγωγή του προσβεβλημένου δοντιού.
Όταν λαμβάνετε ένα σφράγισμα, ο οδοντίατρός σας αφαιρεί την περιοχή που έχει υποστεί τερηδόνα και την αντικαθιστά με ένα βιοσυμβατό υλικό που θα λειτουργήσει ως η νέα δομή του δοντιού σας. Αυτό επιτρέπει στον οδοντίατρο να επιβραδύνει τον ρυθμό τερηδόνας και να αποκαταστήσει τη λειτουργία και την εμφάνιση του δοντιού σας. Μπορείτε επίσης να καλύψετε τα κενά των μπροστινών δοντιών για να κλείσετε τα κενά ή να διορθώσετε τα στραβά δόντια.
Η διαδικασία στερέωσης ενός οδοντικού σφραγίσματος είναι σχετικά απλή:
Το επόμενο βήμα είναι να γεμίσετε την κοιλότητα είτε με ασημί αμάλγαμα είτε με σύνθετο υλικό ρητίνης χρώματος δοντιού. Στη συνέχεια, το σφράγισμα διαμορφώνεται και λειαίνεται ώστε να εφαρμόζει τέλεια στο δόντι.
Ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιήσει ένα ειδικό φως για να σκληρύνει το υλικό πλήρωσης, στερεώνοντάς το στη θέση του.
Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ αποσύνθεσης και γεμίσματος;
Η τερηδόνα εμφανίζεται όταν τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας παράγουν οξύ που διασπά το σμάλτο των δοντιών. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η τερηδόνα μπορεί να προχωρήσει και να προκαλέσει σημαντική βλάβη στο δόντι, οδηγώντας σε πονόδοντο, μόλυνση ή ακόμα και απώλεια δοντιών. Ένα οδοντικό σφράγισμα είναι μια κοινή θεραπευτική επιλογή για τη θεραπεία της τερηδόνας. Περιλαμβάνει την αφαίρεση του χαλασμένου μέρους του δοντιού και την πλήρωση της κοιλότητας με ένα υλικό όπως σύνθετη ρητίνη ή αμάλγαμα. Το σφράγισμα βοηθά στην αποκατάσταση του σχήματος και της λειτουργίας του δοντιού ενώ αποτρέπει την περαιτέρω τερηδόνα. Μερικές φορές, ένα γέμισμα μπορεί να συνιστάται ακόμη και χωρίς τερηδόνα ως προληπτικό μέτρο ή για την αντιμετώπιση προβλημάτων αισθητικής.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα σφραγίσματα δεν εμποδίζουν την εμφάνιση τερηδόνας στο μέλλον. Η καλή στοματική υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της τερηδόνας.
Πώς μπορώ να αποτρέψω την τερηδόνα;
Συνήθως προκαλείται από κακή στοματική υγιεινή και τροφές με ζάχαρη. Σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας.
Η κύρια αιτία της τερηδόνας είναι τα βακτήρια που βρίσκονται στην πλάκα, η οποία συσσωρεύεται στην επιφάνεια των δοντιών από την κακή οδοντιατρική φροντίδα, τα ζαχαρούχα τρόφιμα και τον χρόνο. Αυτά τα βακτήρια εκκρίνουν οξύ που τρώει το σμάλτο.