Πώς να ανακουφίσετε τον πονόδοντο;

Ο πονόδοντος είναι μια εξαιρετικά άβολη κατάσταση που πολλοί άνθρωποι βιώνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Αυτός ο πόνος που γίνεται αισθητός στα δόντια ή στους περιβάλλοντες ιστούς μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους όπως τερηδόνα, ασθένειες των ούλων, αποστήματα ή διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Ο πονόδοντος επηρεάζει την καθημερινότητα και μπορεί να είναι σημάδι σοβαρού προβλήματος υγείας. Αυτό το άρθρο θα παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις αιτίες του πονόδοντου, τις μεθόδους προσωρινής ανακούφισης που μπορούν να εφαρμοστούν στο σπίτι και τον τρόπο πρόληψης αυτού του πόνου.

Συνήθεις αιτίες πονόδοντου

Μπορεί να υπάρχουν πολλές διαφορετικές υποκείμενες αιτίες του πονόδοντου. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι:

1. Φθορά των δοντιών:

Η φθορά των δοντιών εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της διάβρωσης του σμάλτου των δοντιών από οξέα. Με την πάροδο του χρόνου, η τερηδόνα μπορεί να προχωρήσει και να φτάσει στα νεύρα της εσωτερικής δομής του δοντιού, προκαλώντας πόνο. Ο πόνος αυξάνεται ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται ζεστά, κρύα ή γλυκά τρόφιμα.

2. Απόστημα δοντιών:

Το οδοντικό απόστημα είναι μια λοίμωξη που εμφανίζεται στη ρίζα του δοντιού ή στον ιστό των ούλων. Αυτή η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο λόγω πύου που συσσωρεύεται στη ρίζα του δοντιού. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στους περιβάλλοντες ιστούς.

3. Παθήσεις των ούλων:

Η φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα) ή η ουλίτιδα σε πιο προχωρημένα στάδια (περιοδοντίτιδα) μπορεί να προκαλέσει πόνο και ευαισθησία στα ούλα. Αυτές οι ασθένειες προκαλούν οίδημα, ερυθρότητα και αιμορραγία στα ούλα.

4. Φθορά σμάλτου δοντιών:

Η φθορά του σμάλτου των δοντιών προκαλεί βλάβη στο σκληρό στρώμα στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τα δόντια να γίνουν πιο ευαίσθητα και να προκαλέσει πόνο.

5. Τρίξιμο δοντιών (βρουξισμός):

Το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών σας μπορεί να προκαλέσει φθορά στα δόντια σας και καταπόνηση των μυών της γνάθου σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στα δόντια και τη γνάθο.

6. Κατεστραμμένα γεμίσματα:

Προβλήματα που προκαλούνται από παλιά ή κατεστραμμένα σφραγίσματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν πονόδοντο. Η τερηδόνα μπορεί να προχωρήσει κάτω από το σφράγισμα ή το σφράγισμα μπορεί να χαλαρώσει, προκαλώντας πόνο στο δόντι.

Οικιακές μέθοδοι για την ανακούφιση από τον πόνο των δοντιών

Όταν ο πονόδοντος εμφανίζεται ξαφνικά, μπορεί να παρασχεθεί προσωρινή ανακούφιση με ορισμένες μεθόδους που μπορούν να εφαρμοστούν στο σπίτι μέχρι να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτές οι μέθοδοι προσφέρουν προσωρινές λύσεις.

1. Γαργάρες με αλατόνερο:

Το αλατόνερο είναι μια απλή και αποτελεσματική μέθοδος για την ανακούφιση από τον πονόδοντο. Αυτό το μείγμα, που παρασκευάζεται προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και ανακατεύοντας, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των βακτηρίων στο στόμα και να καταπραΰνει τον φλεγμονώδη ιστό. Οι γαργάρες με αλατόνερο μπορεί να μειώσουν το πρήξιμο στα ούλα και να ανακουφίσουν τον πόνο.

2. Εφαρμογή ψυχρής συμπίεσης:

Η κρύα κομπρέσα είναι μια άλλη απλή μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από τον πονόδοντο. Το κρύο συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή όπου γίνεται αισθητός ο πόνος, μειώνοντας έτσι το πρήξιμο και τον πόνο. Μπορείτε να εφαρμόσετε μια παγοκύστη ή πάγο τυλιγμένο σε μια πετσέτα στην επώδυνη περιοχή για 15-20 λεπτά. Αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για πονόδοντους που προκαλούνται από τερηδόνα ή τραύμα.

3. Παυσίπονα:

Τα παυσίπονα είναι μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μεθόδους για την ανακούφιση από τον πονόδοντο. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση αυτών των φαρμάκων θα πρέπει να αποφεύγεται και να λαμβάνεται μόνο όταν είναι απαραίτητο. Τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη μπορούν να ανακουφίσουν τον πονόδοντο. Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, δεν πρέπει να εφαρμόζονται απευθείας στο δόντι, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει κάψιμο του ιστού των ούλων.

4. Λάδι γαρύφαλλου:

Το έλαιο γαρύφαλλου χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση από τον πονόδοντο. Το έλαιο γαρύφαλλου έχει φυσική αναισθητική και αντιβακτηριδιακή δράση χάρη στο συστατικό που ονομάζεται ευγενόλη που περιέχει. Μπορείτε να μουσκέψετε ένα βαμβάκι με μερικές σταγόνες λάδι γαρύφαλλου και να το εφαρμόσετε στο πονεμένο δόντι. Αυτή η μέθοδος μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά τον πόνο.

5. Βούρτσισμα και νήμα:

Η αιτία του πονόδοντου είναι συχνά η έλλειψη στοματικής υγιεινής. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να βουρτσίζετε και να χρησιμοποιείτε νήμα τακτικά για να ανακουφίζετε τον πόνο. Η συσσωρευμένη πλάκα στα δόντια μπορεί να προκαλέσει ασθένεια των ούλων και τερηδόνα, επομένως η προσοχή στη στοματική υγιεινή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο.