Η λεύκανση των δοντιών είναι μια από τις πιο κοινές επεμβάσεις αισθητικής οδοντιατρικής, δίνοντας στους ανθρώπους έναν γρήγορο και οικονομικό τρόπο να βελτιώσουν το χαμόγελό τους. Σχεδόν όλοι όσοι επιλέγουν λεύκανση δοντιών θα παρατηρήσουν μέτρια έως σημαντική βελτίωση στη λευκότητα και τη φωτεινότητα του χαμόγελου τους. Η λεύκανση των δοντιών περιλαμβάνει την αφαίρεση λεκέδων και δυσχρωμιών από τα δόντια.
Οι θεραπείες λεύκανσης προσαρμόζονται για να ταιριάζουν στον προϋπολογισμό, το χρονικό πλαίσιο και τις προτιμήσεις του ασθενούς. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τις σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.
Προετοιμασία για λεύκανση δοντιών
Τα οδοντικά προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της διαδικασίας λεύκανσης. Για παράδειγμα, οι ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία για τερηδόνα πριν λεύκανση των δοντιών τους, επειδή το διάλυμα λεύκανσης μπορεί να διεισδύσει στις περιοχές που έχουν υποστεί τερηδόνα στο εσωτερικό του δοντιού. Επιπλέον, η τερηδόνα ή η υποχώρηση των ούλων μπορεί επίσης να κάνει τα δόντια ευαίσθητα. Η λεύκανση είναι επίσης αναποτελεσματική σε κεραμικές ή πορσελάνινες στεφάνες και καπλαμάδες.
Είναι δυνατή η ολοκλήρωση της λεύκανσης δοντιών στο ιατρείο υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου ή με ένα κιτ στο σπίτι. Για λεύκανση δοντιών υπό την επίβλεψη γιατρού, ο οδοντίατρος θα τραβήξει μια φωτογραφία των δοντιών του ασθενούς, ώστε να μπορεί να παρατηρήσει την πρόοδο της θεραπείας. Ο οδοντίατρος θα εξετάσει τα δόντια και θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με την αιτία του αποχρωματισμού.
Στη συνέχεια, ένας οδοντίατρος ή οδοντίατρος θα καθαρίσει τα δόντια σχολαστικά για να εξαλείψει το φιλμ βακτηρίων, τα υπολείμματα τροφών ή άλλες ουσίες που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί στα δόντια και να έχουν προκαλέσει τη χρώση. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, ξεκινά η διαδικασία λεύκανσης.
Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στη διαβούλευση σας
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς επιθυμούν να διασφαλίζουν ότι τα δόντια τους είναι σε καλή κατάσταση και ότι είναι βιώσιμοι υποψήφιοι για θεραπεία λεύκανσης δοντιών. Ασθενείς με καλή στοματική υγεία και χωρίς σοβαρά οδοντικά προβλήματα είναι επιλέξιμοι για λεύκανση δοντιών. Κανονικά, ο οδοντίατρος θα ελέγξει τα δόντια και το ιστορικό υγείας του ασθενούς πριν συστήσει λεύκανση δοντιών. Επιπλέον, ασθενείς που έχουν νόσο των ούλων, ευαισθησία των δοντιών, τερηδόνα, οδοντικές αποκαταστάσεις ή είναι έγκυοι ή θηλάζουν μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν τη λεύκανση των δοντιών.
Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο ραντεβού σας για διαβούλευση:
Πόσο ασφαλή είναι τα κιτ λεύκανσης που χρησιμοποιούνται από τους οδοντιάτρους;
Αυτή η έγκριση περιλαμβάνει προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην κλινική για επαγγελματική λεύκανση δοντιών, η οποία μπορεί να περιέχει έως και 35% υπεροξείδιο του υδρογόνου, και κιτ κατ’ οίκον που παρέχονται από οδοντιάτρους με περίπου 10%. Τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα λεύκανσης περιέχουν λιγότερο από 10% υπεροξείδιο του υδρογόνου και προς το παρόν δεν υπάρχουν μάρκες που να εγκρίνει η ADA.
Πόσο συχνά μπορώ ή πρέπει να λευκαίνω τα δόντια μου;
Η λεύκανση δεν είναι μόνιμη λύση. Για παράδειγμα, εάν καπνίζετε ή καταναλώνετε τροφές ή ποτά που λερώνουν τα δόντια, τα δόντια σας μπορεί να λερωθούν. Ωστόσο, εάν φροντίζετε σωστά τα δόντια σας, μια άλλη διαδικασία λεύκανσης μπορεί να μην είναι απαραίτητη για άλλους έξι έως 12 μήνες. Μπορείτε να ζητήσετε από τον οδοντίατρο ένα ιδανικό πρόγραμμα λεύκανσης.
Πόσο λευκά μπορούν να αποκτήσουν τα δόντια μου από τη θεραπεία;
Το αποτέλεσμα της λεύκανσης των δοντιών ποικίλλει ανάλογα με τον ασθενή. Πολλοί έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα σε μία συνεδρία, ενώ άλλοι μπορεί να χρειαστούν πολλά ραντεβού. Πριν προχωρήσετε στη θεραπεία, ρωτήστε τον οδοντίατρο για τις πιθανές ρεαλιστικές προβλέψεις των αποτελεσμάτων και πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να αποκτήσετε την επιθυμητή απόχρωση.